Wednesday, May 4, 2011

alhamdulillah thank you Allah :)

assalamualaikum...

lamanyaaa tak update blog ni. kebizian, kemalasan, ketidaksihatan, bergabung menjadi satu. lately sangat hectic dengan kerja dan kehidupan peribadi. lotsa things happened. kejadian sedih sangat sangat dan juga kejadian gembira kesyukuran. Allah itu maha adil. Allah itu maha kaya. Dia tau apa yang terbaik untuk seluruh makhluknya. setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. itu janjiNya. dan kami sebagai makhluk Allah yang hina hanya mampu berserah dan redha atas segala ketentuanNya. 


27 March 2011.

at about 8.30 pm, got a message/sms from my big brother. he stayed in kb with our parents. a short but most shocking, unbelievable message i have received. sms tu berbunyi "doa2 la banyok. mami tenat." Mami? Mami? Mami. our auntie. mama's elder sister. our beloved auntie. our closest auntie among all aunties. ibu saudara yang paling rapat. Ya Allah. unbelievable. tak boleh terima. mami baru lepas operate and she was doing so well. tiba tiba mami tenat? Ya Allah. i prayed. i prayed hard. i doa banyak banyak. Ya Allah, selamatkan mami. tolonglah hambamu Ya Allah. selamatkan mami. then dalam pada kitorang berdoa supaya mami dapat diselamatkan, at about 9.50pm, i got a call from my brother. i was so scared to pick up the call. dan ketakutan saya menjadi kenyataan. mami dah tinggalkan kami. Ya Allah. terkejut, terkesima, terpaku. terngiang ngiang suara mami yang always encouraging us. sedih sangat. *ok im crying again* airmata tak akan putus setiap kali teringatkan arwah mami. then we headed to the airport trus cari tiket. alhamdulillah dapat tiket untuk first flight the next morning. 

later in the morning, subuh subuh tu kami terus ke airport and reached home in kb around 9 am. disambut oleh papa dengan deraian air mata. papa is mami's husband. i cried so hard dalam pelukan papa. sedih tengok papa. kalau i pon tak boleh terima hakikat, how about mami's family. diorang lagi devastated. whatever it is, alhamdulillah semuanya berjalan lancar. cuaca juga sangat baik seolah olah meredhai pemergian mami. semoga mami damai di sana. kami tak akan pernah lupa untuk berdoa dan bersedekah untuk mami.  kami redha atas ketentuan-Mu Ya Allah. you will surely be missed and our love for you will never fade away, mami :(


30 April 2011.

hari bersejarah saya. keluarga si dia bertandang ke rumah untuk merisik khabar. but things were definitely lain sangat. masih terasa kehilangan mami. ini majlis pertama keluarga kami tanpa mami. kebiasaannya, mami akan menjadi pengganti mama dalam apa jua hal. mami akan sama sama sibuk dengan mama untuk menguruskan segala galanya. from a to z. mami menjadi orang penting dalam menjayakan sesuatu majlis. sekarang semua tu takde lagi dah. no more suara mami bila tengok lauk kat atas meja dah habis. tiada lagi suara mami berborak borak bermesra dengan tetamu. mami, we missed you so much :(

whatever it is, life must go on. papa selaku jurucakap majlis mewakili mama dan abah. dan di pihak sana, seorang saudara mereka menjadi wakil. rombongan seramai lebih kurang 20 orang dari pihak si dia disambut mesra. dan alhamdulillah semuanya berjalan lancar and as planned. syukur Ya Allah. kami tersenyum bahagia. seutas gelang menjadi bukti saya kini sudah dilamar orang secara rasmi. walaupon tidak ditunangkan, tetap ada bezanya sekarang dengan waktu bercinta dulu. hehe. hasrat kami untuk bersatu disambut baik oleh kedua dua belah pihak. alhamdulillah. ingat awak, abah saya dah serahkan tanggungjawab tu kat awak. cuma belum lepas sepenuhnya lagi. hehee. 

segala-galanya sudah ditetapkan dan insyaallah setakat ini, we will stick to that plan. saya akan umukan kemudian tentang plan itu. insyaallah. pictures dah diupload kat fb untuk tatapan rakan rakan terutama adik lelaki saya yang jauh di mata dekat di hati. but below are some of the pictures semasa majlis merisik tersebut berlangsung :)







alhamdulillah :)

Wednesday, March 23, 2011

new pc new mood?

assalamualaikum...


today bawak netbook pink tecik tecik comel kiut miut ni datang office. teruja netbook ni dapat menyemak atas meja i yang memang semak giler nak mamp nii. ok sebenarnye i bukan nak menunjuk nunjuk akan netbookku ini tapiiiiii. tapiiii abang IT department curik pc sayeeee. theeheee. kitorang kat department ni nak dapat pc baruuu. oh yeaahh. dah lama giler kot tunggu pc ni. aiyoyoyoo. diorang amek pc lama untuk scan and backup documents dalam tu. mana laaa abang IT ni? saya takleh buat keje niii. takleh buat keje sebab host a.k.a system yang kitorang pakai tu mana la nak ada dalam netbook nii. 

new pc. lenovo y'all!! :)
adakah dengan kehadiran new pc nanti akan membawa new mood yang lagi ceria kepada saya? sesungguhnya rungutan yang setiap hari hati sendiri dengar ialah on how much i don't like being here. how to escape eh? banyak keadaan yang menyebabkan saya stuck kat sini. and keadaan keadaan tu biarlah orang yang tau je tau. hukhukk. sedih dengan nasib diri sendiri. tapi tak baik menyalahkan takdir kan. saya bersyukur sebab saya ada kerja. saya cari rezeki yang halal dengan kudrat sendiri. oh yeahh kepada diri sendiri.

bile orang merungut takde kerja, saya boleh ucapkan alhamdulillah saya berjaya menempatkan diri di salah sebuah syarikat yang orang kenal. bila orang merungut takde duit, saya boleh ucapkan alhamdulillah saya ada punca rezeki yang halal. walau tidak banyak dan tidak mampu bermewah, sekurang kurangnya makan pakai saya cukup. bila orang merungut tidak disayangi, saya mampu mengucap syukur alhamdulillah saya dikelilingi insan insan yang saya sayangi dan mereka menyayangi saya. yey!

oleh itu marilah kita sama-sama mengucap syukur alhamdulillah dengan apa yang kita ada dan orang lain tak ada. mungkin ada orang yang lebih dari kita tapi ada juga orang yang kurang dari kita. rezeki masing-masing dan Allah pon dah janjikan rezeki ke atas sesiapa yang berusaha mencarinya. bersyukur dengan apa yang ada dan berusaha untuk dapat lebih dari apa yang kita ada. tapi kita kena berhati-hati agar kita tak riak. aiyoooo ayat abeh skema laa ustazah niii. haishhh :p
saya juga bersyukur dengan apa yang saya ada. yang terbaru, saya dapat anak buahhh nomeyy nomeyyy. alhamdulillah. Imaad Wafiy bawak sinar kebahagiaan dalam keluarga kamii. we love uuuu Imaad. i miss u already :(

aksi Imaad menggeliat dengan agresif!
WE LOVE U BABY BOY!



Sunday, March 6, 2011

macamana nak menjayakan kejayaan ini?

assalamualaikum..

actually i tengah godek godek phone and found these videos yang i pernah download dulu. i tak selalu download videos unless video video tu mengagumkan daku. hehee. ok back to the topic. actually i selalu wondering macamana anak anak mat salleh bleh jadi sangat adorable? muka toksah cite la memang cute tapi dengan attitude diorang, kepandaian diorang and etc etc. macamana mat salleh ni didik anak anak diorang eh? for example, baby kecik lagi diorang dah lepas dalam swimming pool. sebab tu bile dah besar diorang tak takut dengan air. lek je diorang surf ke ape ke. cek this video out :)

video

hebat baby tu bleh survive. tak lemas plak die. kagum giler. tapi ni memang kebiasaan mat salleh kan. baby baby diorang memang diajar untuk berenang. and diorang tak manjakan sangat baby baby tu. baru diorang bleh survive. 

below is another video yang sangat adorable jugak. ini peringkat kanak kanak la bukan baby lagi. tapi yet still adorable. pandai diorang ni. comel sangat. have a look :)

video

taapiiii i am wondering lagiii. is this how they treat their kids? camni ke diorang ajar anak diorang jadi tough? 

video

ok tak jadi nak kagum dah. haishhh! b*****g laaaa die niiiii!!! tu anak kau laa. budak betol. bukan anak patunggg!! iskk. emo plak haihhhh.

p/s: yang mana elok kita amek jadi panduan. yang buruk kita jadikan pengajaran. anak anak ibarat kain putih and it is up to us on how to corakkan the kain. ikut suka kita kan. tapi still kita nak orang puji dan kagum dengan corak di kain kita. and it goes the same to our kids. of course kita just nak corak yang terbaik untuk diorang. baik dulu, sekarang dan akan datang. 

(i'm just saying this based on ape orang sekitar cakap dan apa yang saya perhatikan. own experience? coming soon. theheee)

assalamualaikum :)

Thursday, March 3, 2011

i have a thought...

assalamualaikum..

actually saya ada terbaca this quote from somewhere yang saya pon tak sure where the source is. tapi saya amat mengagumi ayat ayat yang tertera. the quote is in english tapi sebab saya pencinta bahasa melayu (hehe) so saya translate ayat tu jadi bahasa melayu :)
dalam satu hubungan, tiada syarat diperlukan.
hanya memerlukan seorang yang dipercayai
dan seorang lagi yang memahami.
pilih yang mana anda mahu
dan ajar pasangan anda
supaya sifat anda itu juga
diterapkan dalam dirinya
so that both of u hv the same quality :)
well, mari kita renungkan ayat di atas. saya sangat sangat setuju dengan kenyataan tu sebab dah banyak saya baca dan tanya orang orang sekeliling that the keys to a success married/engaged/bercinta/berkawan/bersahabat/adik beradik and any other relationship are sabar, percaya dan memahami
SABAR - tak semua orang ada sifat ini. kalau ada pon tahap kesabaran itu berbeza antara satu sama lain. tapi, sebagai manusia, sedar atau tidak kita memang semulajadi ada sifat ini. cuma cara kita develop sifat itu dalam diri kita yang memainkan peranan. so be wise and try to develop the sifat sabar ini sebaik baiknya. cara terbaik ialah time nak marah tuu, angkat tangan dan gosok dada sambil berkata sabaarrr sabaarrr. ok? :)
PERCAYA - ini juga susah untuk diterapkan dalam diri kita. tambah tambah jika pasangan kita pernah menguji kepercayaan kita. tapi percayalah tak semua orang perfect dan tak semua orang tak boleh berubah. jika pasangan kita pernah melakukan kesalahan, and you are willing to give him/her a 2nd chance (even though i know its very very hard), trust me that di saat you decide to give another shot, u already develop your kepercayaan towards your partner. and the kepercayaan will start growing in between you if you bagi peluang for it to grow. cara terbaik ialah love him/her more and more and more each and everyday. and the kepercayaan will grow together with the love :)
MEMAHAMI - ini laggiiii susah untuk adaa dalam diri kita. kita selalu cakap, ye saya faham, ye i faham, yes i understand and so on tapi sebenarnye tu kita cakap je. dalam hati lain. kan kan kannn. ok. sebenarnye the fact is, man and woman will never understand each other. that is why you guys have been created by Allah. to complete each other. tapi Allah will never create us for no good reason. He will never buat kita dalam trouble. and itulah tugas kita untuk mencari keserasian antara kita dan partner. even kita selalu cakap, aku tak paham la laki aku tuu, aku tak paham la bini aku tuu suke sangat shoppingg la ape la, bla bla bla, tapi the truth is kita tak boleh hidup tanpa dia kan? sehidup semati kan? u jump i jump kan? soooo nak tak nak kena la cuba memahami our other half tu. ok? cakap je okk. hehehe.
so itulah antara perkara perkara yang perlu kita terapkan in order for us to live happily ever after dengan our partner. itu antara je la. of course banyak lagi benda benda lain yang perlu ada. tapi i have no experience on it YET!! hehe. nanti bila dah ada experience i share lagi yeh yeh. 
below is the picture of a perfect couple for me. they are really sabar, percaya each other and also understand each other. and they have been married for about 32 years with 6 children, 2 menantu and a cucu. my parents. i love u both till my last breath. 
Datuk Hashim and Nenek Maizam. muahahahhaa. musti kena marah kalau diorang baca. kekekeke. ampuuuunnn. ailebiyuuuu :)

Sunday, February 27, 2011

bell and licker in da house yowww!!

assalamualaikum..

phewww. penatnyeee berkejar kejaran dengan mereka ni. tolong la bell and licker. don't drive me crazeeeeeeeeeeee!!!! pasu dah tinggal separuh sebab diorang jatuhkan and kedebushhh pecah. ok dah kena marah. 

penyapu kat dapur pun dah tinggal separuh sebab diorang suka cabut cabut bulu penyapu tuuu. rumah yang dah kemas jadi sepah balik. ok kena marah lagi.

and and and andddddd benda yang palingggg buat i nak marahhhh diorang berak atas pelapik kaki depan toilet!!! hishhhhhh. ape diorang niii. i double checked whether sliding door tutup ke tak sampai diorang takbleh ke toilet diorang. tapi sliding door bukak jeee. diorang ni protest ke sebab i tak layan diorang sangat? 

huaaaaaa plis laaa cats. jangan buat lagi ok. lepas marah marah diorang and diorang buat muka kesian, i jadi tak sampai hati la pulak. they are just cats! tapiiiiiiii arghhhhhh!!! takpe takpe buat baik dengan binatang dapat pahala kann. diorang pon makhluk tuhan. yeahh!! 

tu diorang dah start berlari lari sekitar rumah. naik atas kerusi, lompat turun, lompat atas meja makan, wrestling kat atas tu, ke dapur sambung main dengan penyapu, ke yard main sorok sorok bawah baju tengah sidai.. hai la kucingg. saborrr je laaaa.

penat main, diorang datang dekat kite, gesel gesel kepala dekat kaki, naik atas paha kita, betulkan kedudukan and offff they sleep. haishh. senangnye hidup kau kucing. yang paling tak tahan, pose masa tido nak cute aje. hehehee. nasib baik kau comel. 

check out their pictures. walaupun sangat nakal, they made my day. diorang yang temankan siang dan malamku. ehehee.

Licker suke tido terkangkang.

Bell sleep like a baby. werkk perasan!!

hahaaa. Bell dipakaikan baju teddy bear celcom. Licker tak muat baju ni sebab overweight :p

anddddd a big thanks to mi amor sebab in order to make sure 'budak budak' ni tak kacau i tengah bersiap untuk keluar, he took over jaga the 'kids'. hahahahahhahaa. jinak pulak diorang dok dengan u kan, yang. hahaa. bell siap lentok lagi. good job bettaaa!!



and last nite, i baru je nak study. bajet je la kan. baru 2 page bace buku, terus hilang mood sebab diorang ni tak bleh tengok pen gerak gerak sebok nak terkam. nak study jugak eh? meh meh sini meh. kecepuukk!! kan dah kena tepuuuukkk!.


and these 2 pics have been captured by me this morning sebab pagi pagi diorang dah tunjuk muka boring. protest ape taktau lah. si bell dok terkangkang atas arm-rest sofa tu and si licker dok mengintai kat belakang with half of his body dekat belakang cushion. hahahaha. and after wrestled sekejap dekat dapor, dua dua tersidai depan dapor and sebelah pasu yang diorang pecahkan grrrrr!! rasa bersalah la tuwwwwww.

 . 

ok bai diorang dah datang balik daaaaaahhhh.


-saya masih merindui Imaad Wafiy-

Friday, February 25, 2011

happy birthday Ikhwan Hashim

assalamualaikum..

25th February 2011. genap dua puluh lapan tahun umur ikhwan hashim. dah tua ok. hehe. and he got the best birthday gift ever!! the best one could ever ask for. iaitu anak anugerah Allah S.W.T. Imaad Wafiy keluar melihat dunia tepat pada masanya. alaaa ni malas cakap pasal Imaad niiii. kan dah rinduuuuuu sob sob sobb :'(
these pics i curi from Imaad's page kat facebook. hehe. Imaad sangat hensem menyambut ketibaan birthday daddy. theheeee.






tak payah letak caption kot. biar Imaad's cute faces menceritakan segala galanye. Imaad's cute faces ok bukan daddy's. daddy sangat tak cute. ewwww. heheee.

ok. hari ni sedih lagi sebab duduk sorang sorang kat umah baring depan tibi sampai tertido pastu bangun sebab kena kacau dengan bell dan licker ok baiiii!!

happy 28th birthday dear brother :)

Monday, February 21, 2011

lagi dan lagi dan lagii...

assalamualaikum..

akhirnya saya selamat sampai di bandaraya metropolitan malam kelmarin. aduhhh sangat penat. baru sehari sampai saya sudah rindu sama itu budak Imaad Wafiy comey comey comeyyyyy. untuk kesekian kalinya, cekidaut these pics of our little angel, Imaad Wafiy :)

budak busyuk tak mandi lagi niii. hehehee.
imaad dengan grandma tunggu nak mandi :)
suka buat muka comel budak ni.
imaad dah wangiii. encem dahhh cayang nii.
menguap dan lapar. mummy, imaad nak susuu :)
dah kenyang terus tido. tangan tu 2 saat je dok camtu.

hikhik. later i'll upload the video of Imaad Wafiy. for those yang tak berkesempatan nak tengok Imaad secara live, boleh tengok video tu. exactly how Imaad is kalau depan depan pon :) 


ohh and dont worry dhyia sayang. u'll never be forgotten. hehee :)



dhyia ni kitorang punya anak sepupu yang sangat adorable. before imaad keluar, mesti dhyia yang jadi tumpuan. don't worry sayang. u will always be in our heart. hehehee. ini budak aa sangattt cumil. eee geram geram geraaamm lahh.

p/s: mummy Imaad dah buat page untuk Imaad di facebook. for those yang nak tengok pics Imaad or videos about him, feel free to visit the page here;


assalamualaikum..

Friday, February 18, 2011

majlis cukur jambul Imaad Wafiy Bin Ikhwan :)

assalamualaikum...

today, 18th January 2011, genap seminggu umur Imaad Wafiy. and it's time for cukur jambul.  semalam akhirnya penantian untuk tau sape name baby akhirnya terjawab. Imaad Wafiy Bin Ikhwan. classy! me likey likey :) tau je nama pusat pun gugur. dah matang la tuu Imaad tu kann. heheee. 

cekidaut gambar gambar sekitar majlis cukur jambul Imaad Wafiy. sangat baik moodnye hari ni. langsung tak nangis. tidoooo je manjang. kena kacau kacau pon tido jugak. aiyyoyoyo. Imaad, bangun lerrrr. theheee.

Date : 18 January 2011
Time : 9 a.m.
Venue : Telipot (Kak Pija's house)

Imaad with auntie anis :)

Imaad disiapkan oleh tok sham untuk majlis cukur jambul. theheheee. comel je Imaad dibungkus :p

Imaad getting ready untuk dicukur jambulnya :)

Imaad disuapkan air zam zam. Best kan sayang :)

Imaad tido jee orang kacau kacau pon.

bukak mulut shayang, kata daddy Imaad :)

Imaad sangat comel okeyy. tangan kena sorok kalau tak nanti cakar diri sendiri hehehee

alaaaa.. daddy potong jambul Imaad. dah tak spiky la nanti daddyyyyy 

grandpa, potong sikit je tau. hehee. comel je tangan Imaad gtu :)

ni grandpa belah mummy Imaad ni. tapi tak masuk plak gambar grandpa. Imaad posing sorang sorang yeee.

tokli potong jambul Imaad plak. hehehee.

daddy mie pon same nak potong jambul Imaad banyak banyak. hehee.

turn tokpa (errr ke papa je? :p) pulakk. 

selawat ke atas junjunganNya :)

:)

gambar blur sebab daddy bawak Imaad pusing pusing :)

anak daddy :')

kite doa dulu ye Imaad. nanti Imaad jadi anak yang baik ye sayang :)

amboiii sedapnye titoooooo..

Imaad semayang ke tuu? tangan mesti nak dok dekat muka kaann.

close-up - Imaad Wafiy Bin Ikhwan - :)

Imaad with toksu. Moyang saudara Imaad ni :)

kita minum duluuuuuu :)

Imaad marah sebab kena kejut. hehe. ke Imaad tengah meneran tuuuu? opppss :p

phewwww. ok done with uploading photos. now i'm smiling sorang sorang tengok all the pics of Imaad Wafiy ni. sooo adorable, so cute, so chomel and etc. hehehee. Imaad, esok kita jumpe lagi yerr. dah rindu awak dah. heheee. 

kisskiss sayangg :)