Wednesday, May 4, 2011

alhamdulillah thank you Allah :)

assalamualaikum...

lamanyaaa tak update blog ni. kebizian, kemalasan, ketidaksihatan, bergabung menjadi satu. lately sangat hectic dengan kerja dan kehidupan peribadi. lotsa things happened. kejadian sedih sangat sangat dan juga kejadian gembira kesyukuran. Allah itu maha adil. Allah itu maha kaya. Dia tau apa yang terbaik untuk seluruh makhluknya. setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. itu janjiNya. dan kami sebagai makhluk Allah yang hina hanya mampu berserah dan redha atas segala ketentuanNya. 


27 March 2011.

at about 8.30 pm, got a message/sms from my big brother. he stayed in kb with our parents. a short but most shocking, unbelievable message i have received. sms tu berbunyi "doa2 la banyok. mami tenat." Mami? Mami? Mami. our auntie. mama's elder sister. our beloved auntie. our closest auntie among all aunties. ibu saudara yang paling rapat. Ya Allah. unbelievable. tak boleh terima. mami baru lepas operate and she was doing so well. tiba tiba mami tenat? Ya Allah. i prayed. i prayed hard. i doa banyak banyak. Ya Allah, selamatkan mami. tolonglah hambamu Ya Allah. selamatkan mami. then dalam pada kitorang berdoa supaya mami dapat diselamatkan, at about 9.50pm, i got a call from my brother. i was so scared to pick up the call. dan ketakutan saya menjadi kenyataan. mami dah tinggalkan kami. Ya Allah. terkejut, terkesima, terpaku. terngiang ngiang suara mami yang always encouraging us. sedih sangat. *ok im crying again* airmata tak akan putus setiap kali teringatkan arwah mami. then we headed to the airport trus cari tiket. alhamdulillah dapat tiket untuk first flight the next morning. 

later in the morning, subuh subuh tu kami terus ke airport and reached home in kb around 9 am. disambut oleh papa dengan deraian air mata. papa is mami's husband. i cried so hard dalam pelukan papa. sedih tengok papa. kalau i pon tak boleh terima hakikat, how about mami's family. diorang lagi devastated. whatever it is, alhamdulillah semuanya berjalan lancar. cuaca juga sangat baik seolah olah meredhai pemergian mami. semoga mami damai di sana. kami tak akan pernah lupa untuk berdoa dan bersedekah untuk mami.  kami redha atas ketentuan-Mu Ya Allah. you will surely be missed and our love for you will never fade away, mami :(


30 April 2011.

hari bersejarah saya. keluarga si dia bertandang ke rumah untuk merisik khabar. but things were definitely lain sangat. masih terasa kehilangan mami. ini majlis pertama keluarga kami tanpa mami. kebiasaannya, mami akan menjadi pengganti mama dalam apa jua hal. mami akan sama sama sibuk dengan mama untuk menguruskan segala galanya. from a to z. mami menjadi orang penting dalam menjayakan sesuatu majlis. sekarang semua tu takde lagi dah. no more suara mami bila tengok lauk kat atas meja dah habis. tiada lagi suara mami berborak borak bermesra dengan tetamu. mami, we missed you so much :(

whatever it is, life must go on. papa selaku jurucakap majlis mewakili mama dan abah. dan di pihak sana, seorang saudara mereka menjadi wakil. rombongan seramai lebih kurang 20 orang dari pihak si dia disambut mesra. dan alhamdulillah semuanya berjalan lancar and as planned. syukur Ya Allah. kami tersenyum bahagia. seutas gelang menjadi bukti saya kini sudah dilamar orang secara rasmi. walaupon tidak ditunangkan, tetap ada bezanya sekarang dengan waktu bercinta dulu. hehe. hasrat kami untuk bersatu disambut baik oleh kedua dua belah pihak. alhamdulillah. ingat awak, abah saya dah serahkan tanggungjawab tu kat awak. cuma belum lepas sepenuhnya lagi. hehee. 

segala-galanya sudah ditetapkan dan insyaallah setakat ini, we will stick to that plan. saya akan umukan kemudian tentang plan itu. insyaallah. pictures dah diupload kat fb untuk tatapan rakan rakan terutama adik lelaki saya yang jauh di mata dekat di hati. but below are some of the pictures semasa majlis merisik tersebut berlangsung :)







alhamdulillah :)

7 comments:

kemei said...

congratulation both of u~~~~~so sweet...

n slm takziah utk mami....alfatihah...

Ilyani Hashim said...

thank u kema :)

TBrain said...

congret saim sayo tu......bahagio tgk saim bahagia....hehehe....
takziah jugak utk family awok cayam.....

Ilyani Hashim said...

thank u sayang. sy pon bahagia tgk awak bahagia awwww~

thanks. sedekahkan al fatihah untuk arwah mami juge ye :(

Anonymous said...

Replica Hermes2013 hermes bags jtle Bags HermesAuthentic Hermes Bags ktuo

Anonymous said...

I do not know if it's just me or if everybody else encountering problems with your website. It looks like some of the text on your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my browser because I've had this happen previously.
Thank you

Also visit my blog: home cellulite treatment

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)