Wednesday, March 23, 2011

new pc new mood?

assalamualaikum...


today bawak netbook pink tecik tecik comel kiut miut ni datang office. teruja netbook ni dapat menyemak atas meja i yang memang semak giler nak mamp nii. ok sebenarnye i bukan nak menunjuk nunjuk akan netbookku ini tapiiiiii. tapiiii abang IT department curik pc sayeeee. theeheee. kitorang kat department ni nak dapat pc baruuu. oh yeaahh. dah lama giler kot tunggu pc ni. aiyoyoyoo. diorang amek pc lama untuk scan and backup documents dalam tu. mana laaa abang IT ni? saya takleh buat keje niii. takleh buat keje sebab host a.k.a system yang kitorang pakai tu mana la nak ada dalam netbook nii. 

new pc. lenovo y'all!! :)
adakah dengan kehadiran new pc nanti akan membawa new mood yang lagi ceria kepada saya? sesungguhnya rungutan yang setiap hari hati sendiri dengar ialah on how much i don't like being here. how to escape eh? banyak keadaan yang menyebabkan saya stuck kat sini. and keadaan keadaan tu biarlah orang yang tau je tau. hukhukk. sedih dengan nasib diri sendiri. tapi tak baik menyalahkan takdir kan. saya bersyukur sebab saya ada kerja. saya cari rezeki yang halal dengan kudrat sendiri. oh yeahh kepada diri sendiri.

bile orang merungut takde kerja, saya boleh ucapkan alhamdulillah saya berjaya menempatkan diri di salah sebuah syarikat yang orang kenal. bila orang merungut takde duit, saya boleh ucapkan alhamdulillah saya ada punca rezeki yang halal. walau tidak banyak dan tidak mampu bermewah, sekurang kurangnya makan pakai saya cukup. bila orang merungut tidak disayangi, saya mampu mengucap syukur alhamdulillah saya dikelilingi insan insan yang saya sayangi dan mereka menyayangi saya. yey!

oleh itu marilah kita sama-sama mengucap syukur alhamdulillah dengan apa yang kita ada dan orang lain tak ada. mungkin ada orang yang lebih dari kita tapi ada juga orang yang kurang dari kita. rezeki masing-masing dan Allah pon dah janjikan rezeki ke atas sesiapa yang berusaha mencarinya. bersyukur dengan apa yang ada dan berusaha untuk dapat lebih dari apa yang kita ada. tapi kita kena berhati-hati agar kita tak riak. aiyoooo ayat abeh skema laa ustazah niii. haishhh :p
saya juga bersyukur dengan apa yang saya ada. yang terbaru, saya dapat anak buahhh nomeyy nomeyyy. alhamdulillah. Imaad Wafiy bawak sinar kebahagiaan dalam keluarga kamii. we love uuuu Imaad. i miss u already :(

aksi Imaad menggeliat dengan agresif!
WE LOVE U BABY BOY!



Sunday, March 6, 2011

macamana nak menjayakan kejayaan ini?

assalamualaikum..

actually i tengah godek godek phone and found these videos yang i pernah download dulu. i tak selalu download videos unless video video tu mengagumkan daku. hehee. ok back to the topic. actually i selalu wondering macamana anak anak mat salleh bleh jadi sangat adorable? muka toksah cite la memang cute tapi dengan attitude diorang, kepandaian diorang and etc etc. macamana mat salleh ni didik anak anak diorang eh? for example, baby kecik lagi diorang dah lepas dalam swimming pool. sebab tu bile dah besar diorang tak takut dengan air. lek je diorang surf ke ape ke. cek this video out :)

video

hebat baby tu bleh survive. tak lemas plak die. kagum giler. tapi ni memang kebiasaan mat salleh kan. baby baby diorang memang diajar untuk berenang. and diorang tak manjakan sangat baby baby tu. baru diorang bleh survive. 

below is another video yang sangat adorable jugak. ini peringkat kanak kanak la bukan baby lagi. tapi yet still adorable. pandai diorang ni. comel sangat. have a look :)

video

taapiiii i am wondering lagiii. is this how they treat their kids? camni ke diorang ajar anak diorang jadi tough? 

video

ok tak jadi nak kagum dah. haishhh! b*****g laaaa die niiiii!!! tu anak kau laa. budak betol. bukan anak patunggg!! iskk. emo plak haihhhh.

p/s: yang mana elok kita amek jadi panduan. yang buruk kita jadikan pengajaran. anak anak ibarat kain putih and it is up to us on how to corakkan the kain. ikut suka kita kan. tapi still kita nak orang puji dan kagum dengan corak di kain kita. and it goes the same to our kids. of course kita just nak corak yang terbaik untuk diorang. baik dulu, sekarang dan akan datang. 

(i'm just saying this based on ape orang sekitar cakap dan apa yang saya perhatikan. own experience? coming soon. theheee)

assalamualaikum :)

Thursday, March 3, 2011

i have a thought...

assalamualaikum..

actually saya ada terbaca this quote from somewhere yang saya pon tak sure where the source is. tapi saya amat mengagumi ayat ayat yang tertera. the quote is in english tapi sebab saya pencinta bahasa melayu (hehe) so saya translate ayat tu jadi bahasa melayu :)
dalam satu hubungan, tiada syarat diperlukan.
hanya memerlukan seorang yang dipercayai
dan seorang lagi yang memahami.
pilih yang mana anda mahu
dan ajar pasangan anda
supaya sifat anda itu juga
diterapkan dalam dirinya
so that both of u hv the same quality :)
well, mari kita renungkan ayat di atas. saya sangat sangat setuju dengan kenyataan tu sebab dah banyak saya baca dan tanya orang orang sekeliling that the keys to a success married/engaged/bercinta/berkawan/bersahabat/adik beradik and any other relationship are sabar, percaya dan memahami
SABAR - tak semua orang ada sifat ini. kalau ada pon tahap kesabaran itu berbeza antara satu sama lain. tapi, sebagai manusia, sedar atau tidak kita memang semulajadi ada sifat ini. cuma cara kita develop sifat itu dalam diri kita yang memainkan peranan. so be wise and try to develop the sifat sabar ini sebaik baiknya. cara terbaik ialah time nak marah tuu, angkat tangan dan gosok dada sambil berkata sabaarrr sabaarrr. ok? :)
PERCAYA - ini juga susah untuk diterapkan dalam diri kita. tambah tambah jika pasangan kita pernah menguji kepercayaan kita. tapi percayalah tak semua orang perfect dan tak semua orang tak boleh berubah. jika pasangan kita pernah melakukan kesalahan, and you are willing to give him/her a 2nd chance (even though i know its very very hard), trust me that di saat you decide to give another shot, u already develop your kepercayaan towards your partner. and the kepercayaan will start growing in between you if you bagi peluang for it to grow. cara terbaik ialah love him/her more and more and more each and everyday. and the kepercayaan will grow together with the love :)
MEMAHAMI - ini laggiiii susah untuk adaa dalam diri kita. kita selalu cakap, ye saya faham, ye i faham, yes i understand and so on tapi sebenarnye tu kita cakap je. dalam hati lain. kan kan kannn. ok. sebenarnye the fact is, man and woman will never understand each other. that is why you guys have been created by Allah. to complete each other. tapi Allah will never create us for no good reason. He will never buat kita dalam trouble. and itulah tugas kita untuk mencari keserasian antara kita dan partner. even kita selalu cakap, aku tak paham la laki aku tuu, aku tak paham la bini aku tuu suke sangat shoppingg la ape la, bla bla bla, tapi the truth is kita tak boleh hidup tanpa dia kan? sehidup semati kan? u jump i jump kan? soooo nak tak nak kena la cuba memahami our other half tu. ok? cakap je okk. hehehe.
so itulah antara perkara perkara yang perlu kita terapkan in order for us to live happily ever after dengan our partner. itu antara je la. of course banyak lagi benda benda lain yang perlu ada. tapi i have no experience on it YET!! hehe. nanti bila dah ada experience i share lagi yeh yeh. 
below is the picture of a perfect couple for me. they are really sabar, percaya each other and also understand each other. and they have been married for about 32 years with 6 children, 2 menantu and a cucu. my parents. i love u both till my last breath. 
Datuk Hashim and Nenek Maizam. muahahahhaa. musti kena marah kalau diorang baca. kekekeke. ampuuuunnn. ailebiyuuuu :)